Wednesday, November 25, 2015
TwiFun

Поредната нощ с поредните легенди и сексапила на братята Уинчестър. Този път не е нещо, което чувате за първи път. Този път публикацията е посветена на един мит, който абсолютно всеки от нас е чувал в някакъв вариант в по-ранните години от живота си. Признавам си никога не събрах кураж да се изправя пред огледалото и да кажа думичките, но след като попаднах на това, съм много щастлива, че не съм го сторила. И така, качвайте се във влакчето на ужасите на братя Уинчестър, ред е на гара №5, а именно

ЕПИЗОД 5 – КЪРВАВАТА МЕРИ

 • ЛЕГЕНДИТЕ

Кървавата Мери – Вариант 1

В дълбините на гората, в малка колиба, живеела стара жена, която събирала и продавала лечебни билки. Хората в близкото село я наричали “Кървавата Мери” и я смятали за вещица. Никой не се осмелявал да противоречи на старицата от страх, че тя ще му изпрати мор по добитъка, лоша реколта, болести на децата или някое друго ужасно зло, което вещицата е в състояние да причини на съседа, който я е ядосал. Неочаквано в областта започнали едно след друго да изчезват малки момиченца.

Опечалените родители,  претърсили гората и околните сгради и ферми, но така и не могли да намерят следи от изчезналите си деца. Няколко смелчаци дори отишли в гората при Кървавата Мери, но тя отрекла да е замесена в изчезването на момичетата.

Съмнението останало,  въпреки че нямало доказателства срещу нея. Между другото селяните забелязали, че старата вещица съществено се била променила. Тя изглеждала по – млада и привлекателна.

Една нощ дъщерята на мелничаря станала от леглото и излязла от дома си, очарована от мелодия, която никой друг освен нея не чувал. Същата нощ жената на мелничаря страдала от зъбобол и била в кухнята, приготвяйки си отвара за облекчаване на болката. Виждайки как дъщеря й напуска къщата, тя извикала мъжа си и побягнала след момичето. Мелничарят изскочил на вън по бельо и заедно с жена си опитали да спрат девойката, но без успех. Отчаяните им викове разбудили съседите. Много от тях излезли на улицата, за да помогнат на отчаяните родители.

Внезапно мелничарят видял и показал на съседите си странна светлина в края на гората. Там, близо до стар и огромен бор, стояла Кървавата Мери и сочела с вълшебната си пръчка дома на мелничаря. Пръчката светела с неземна светлина и изпращала на дъщерята на мелничаря зла магия.

Съселяните, въоръжени кой с каквото може – тояги и вили, се нахвърлили върху вещицата. Дочула тяхното приближаване, тя прекъснала заклинанието и се опитала да се скрие в гората. Един умен фермер, въоръжен с оръжие със сребърни куршуми стрелял по нея, улучил я в крака и тя паднала.

Разярените хора я хванали и отнесли на площада на селото, където издигнали огромна клада и изгорили на нея Кървавата Мери. Малко след смъртта й, селяните отишли до дома й в гората и открили гроба на изчезналите момичета. Вещицата ги убила и използвала кръвта им, за да се подмлади.

Изгаряща на кладата, Кървавата Мери изкрещяла проклятие.Отмъстителният й дух идва за всеки, който спомене името й пред огледало и човекът умира от ужасна смърт. От тогава, всеки, който е достатъчно глупав да произнесе три пъти пред огледалото “Кървавата Мери” призовава духа й.  Тези нещастници ги застига мъчителна смърт, а техните души, хванати в капан в огледалото, завинаги ще горят в адски пламъци, като тези, в които Кървавата Мери някога била изгорена.

Кървавата Мери – Вариант 2

Коя е Кървавата Мери?

Трудно е да се даде отговор на този въпрос. „Искам да кажа, има над 50 версии коя всъщност е тя. Някои казват, че е вещица, други, че е осакатена съпруга, а има и още много истории.” Отмъстителният дух има много имена: Кървавата Мери, Кървавите Кости, Дяволската Мери, Мери Уорингтън и Мери Джейн са само част от тях. Някои предполагат, че Мери е самата Дева Мария, но без отмъстителната част. Други са точно на противоположното мнение, че Мери е самият Дявол, а може би дъщеря, съпруга или сестра на Сатаната!

Призоваването на Кървавата Мери

Точните изисквания за извършването на ритуала са доста разнообразни. Двата най-често срещани компонента са огледалото, което трябва да се намира в тъмна стая и поварянето на определен текст няколко пъти. Някои казват, че Кървавата Мери се появява само на определени дни, други ритуали включват хвърляне на вода по огледалото, търкане на очи и държане на нож. Някои легенди твърдят, че ако преминеш покрай тъмно огледало, независимо дали си я призовал или не, КърваватаМери ще те спипа.
Има доста разновидности на фразите използвани в призоваването: „Кървава Мери”, „Кати появи се”, „(Не) Вярвам в Мери Уърт”, „Кърваво огледало” и „Кървава Мери държа детето ти”. Понякога призоваването изисква казването на светата молитва на обратно.
Някои ритуали включват запалени свещи, въртене в кръг или държане на ръце. Запалените свещи най-често се свързват с магията. Въртенето в кръг е част от древните вещерски ритуали. Държането за ръце предполага всички да изпитат едно и също призрачно присъствие ако има такова.

Кървавото Огледало

“Навсякъде из страната децата играят на Кървавата Мери и до колкото знаем, никой не е умрял от това.” Има най-различни версии какво причинява Кървавата Мери на тези, които я призоват. Някои твърдят, че те издира с острите си нокти, други, че разкъсва лицето ти със зъби! В други разновидности на легендата, Кървавата Мери използва оръжие, с което или те напада, убива или те кара да извършиш самоубийство! Понякога може дори да те затвори в огледалото. Кървавата Мери е известна още и с това, че избожда очите на жертвите си!
Понякога срещата не включва насилие. Може просто да мернете отражеието й в огледалото. Може дори да се съгласи да отговори на въпросите ви към нея.
Понякога никой не се показва, а водата във ваната става кърваво червена или започвате да виждате белези по тялото си, които въщност ги няма или започвате да получавате мрачни видения за бъдещето.

Фолклорът на Огледалото

“Има много предания за огледалата – че разкриват всичките ти лъжи, всичките ти тайни, че са истинското отражение на душата ти, ето защо е лош къснет да счупиш огледало”.
Голяма част от фолклора е посветен на огледалата, включитено вярването, че душата излиза от тялото и се появява във огледалото под формата на отражение. Това вярване подхранва най-разпространеното вярване за огледалата – счупиш ли огледало, чакат те седем години лош късмет. Много култури вярват, че счупилият огледало, прекършва и душата си. За да си върне болката от нараняването, душата носи на притежателя си седем години лош късмет. Римляните свързвали седен годишния лош късмет с вярването, че на всеки седем години живота се възобновява. Да счупиш огледало означава да отнемеш нечие здраве, а това не се възстановява нито в рамките на седем, нито на седемдесет години.
Някои култури вярват, че счупеното огледало е полиджба за наближаваща смърт в семейството. Свързването на огледалата със смъртта подклаждат и вярванията, че душата може да остане в капана на огледалото. По тази причина на децата често се забранява да се поглеждат в огледалото докато не навършат поне една година. Огледалата се покриват по време на сън и болест, че докато се лута душата да не се хване в капана на огледалото и да не може да се върне в тялото. След смърт, огледалата също се покриват, за да не се прикове душата към някое от тях и така да забави пътя си към светлината.

 • СНИМКИ И КРАТКО ОПИСАНИЕ

supernatural-s01ep05-45

Една детска шега слага началото на серия мистериозни убийства. Убийства, които разбира се ще бъдат следващата задача за разгадаване на нашите смели воини срещу злото. Както сигурно се досещата този път Уинчестър са по петите на Кървавата Мери. Как и защо обаче убива тя? Какво ще научим за Сами, както ние така и собствения му брат? Коя е всъщност Кървавата Мери и дали и как се справят с нея двамата братя? Това за съжаление аз няма да ви кажа! Разберете сами като гледате поредния епизод на СВРЪХЕСТЕСТВЕНО!

Линк за теглене – Субтитрите са дадени с линк в торента.

А сега и подбрана за Вас галерия:

supernatural-s01ep05-50

[Gallery not found]

Източник на Легенда Вариант 1 ; Източник на Легенда Вариант 2 Превод за TwiFun – Womanitka

*Ако искате да ползвате част или целия превод, моля, слагайте активен линк към сайта ни и имената на преводачите!

Коментари

comments

Powered by Facebook Comments

10 Responses to “СВРЪХЕСТЕСТВЕНО: Сезон 1 епизод 5 – Кървавата Мери”

 1. presito_96 казва:

  абе няма значение коя е истинската и коя не е важното е,че е умряла отдавна и сега дали някои кокал е останал дали не е не се знае знам само,че всичко е измислица пълна:Д:Д тъй че ….

  • Мишето казва:

   Кое е измислица, защото Мария Тюдор и реална колкото нас. Но както казваш няма значение, било е преди много време, само исках да уточня, нищо повече.

   • presito_96 казва:

    аама аз не споряяя просто с Диийи си се лигавим аз за Мария Тюдор съм чувала знам,че е реална :)

 2. w0manitka казва:

  ЕЛИЗАБЕТ БАТОРИ :) се казва дамата с девойките има разказ за нея в сайта ама кой да чете – вижте го тук http://twifun-bg.com/?p=11912

 3. presito_96 казва:

  Дамм казах Дийнии :Д Викала съм я поне 30 пъти без успех явно ъмм се прави на недостъпна:Д Пробвала съм по много начини и Дама Пика съм викала и кви ли не глупости ама ….явно ги мързи да си покажат задгробните мазни разложени физиономии,ама какво да се прави беше забавно(е не беше много забавно когато сестра ми реши да ми изгаси лампата и заключи вратата в банята ама все пак го преживях без последствия…мисля):Д

 4. Вирджиния казва:

  Всъщност, истинска, реална история за Кървавата Мери има. Такава жена е съществувала наистина и е живяла през 15-ти век и е била кралица на Англия, управлявала от 1553 до 1558. Мария I-ва Тюдор или по известна била като Кървавата Мери, местните смятали, че тя крадяла малки момичета, убивала ги, като се къпела в тяхната кръв и я пиела(като някой вампир :Д). И така кралицата получила прякора си “Кървавата” :)
  Междо другото Преси каза, че я е викала доста пъти, без успех… Мацката не си е направила труда да си доведе задника…

  • Мишето казва:

   Всъщност, ако трябва да бъдем точни, съвсем коректни и да говорим за реалната Мария Тюдор, тя не получава прякора си, защото хората са смятали, че е крадяла деца. Това е за друга кралица, но сега не се сещам коя точно беше.
   Мария получава титлата си Кървавата Мери, защото тя е била отявлена католичка. След смъртта на брат си Едуард, тя застава на трона и се опитва да върне католицизма в Англия (баща й прави исторически промени в църквата, но за това друг път). В следствие на този опит главната опора на английската реформация – архиепископ Томас Кранмър, е арестуван и екзекутиран. Започва да преследва протестантите и това става държавна политика. Екзекутирани са над 500 обществени личности, та от там и прякора. Била е изключително жестока с тях.

  • miriela казва:

   Всъщност не е така. Ето малко история

   Научавайки за смъртта на краля (нейният малък брат), Мария Тюдор и по-младата ѝ полу-сестра Елизабет тръгват, подкрепени от армия, от католическия район на Норфолк към Лондон. По пътя си те преодоляват малки военни части, верни на новата кралица. На 19 юли бащата на новата кралица – принц Хенри Грей, обявява отстъпването ѝ от престола. На 3 август Мария Тюдор и сестра ѝ Елизабет влизат триумфално в Лондон.
   С влизането си в столицата Мария Тюдор заповядва да бъдат арестувани и затворени предшественичката ѝ, цялото ѝ семейство и много от привържениците ѝ. Изпълнени са множество смъртни наказания, поради което началото на управлението на Мария Тюдор се определя като “кърваво”.

  • krisito2000 казва:

   на мен това ми прилича на историята за Елизабет Батори

Leave a Reply

Hosting and services are provided by bulsat.com Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.